21.11.22 Лекція Ангіна.

 

Ангіна — це інфекційне запалення мигдалин, що передається повітряно-крапельним або іншими шляхами. Збудниками даного захворювання є стафілококи і стрептококи, які провокують утворення наростів і гнійних грудочок в області горла. Захворіти на ангіну можна, «підхопивши» вірус від уже зараженої людини, з якою ви недавно були в контакті, а також причиною раптової хвороби можуть стати не вимиті вчасно руки. На ангіну нерідко називають будь-які болі в горлі, що супроводжуються явним погіршенням загального стану. Насправді причиною цих явищ можуть бути інші хвороби, наприклад, застуда.

Ангіна є інфекційно-алергічним захворюванням, що вражає в основному область піднебінних мигдалин. Як правило, провокується стрептококами, що потрапляють в глотку в результаті користування загальними з хворою людиною предметами або повітряно-крапельним шляхом. Іноді хвороба викликається мікробами, які зазвичай живуть в горлі здорової людини, не завдаючи занепокоєння, але активізуються під впливом таких чинників, як переохолодження організму, ослаблення імунітету і т.д. Ангіна при вагітності може дати ускладнення на розвиток плоду.

Як передається ангіна?

Хвороботворні мікроорганізми живуть в мигдалинах кожної людини, в тому числі абсолютно здорової, зазвичай ніяк себе не проявляючи. Але якщо виникають будь-які провокуючі фактори, то патогенна мікрофлора активізується, в результаті мигдалини запалюються — розвивається ангіна.

Зазвичай пік захворюваності припадає на зиму і міжсезоння, коли люди кашляють і чхають особливо часто. Пов'язано це з тим, що ангіна передається повітряно-крапельним шляхом. Можна заразитися від близького через поцілунок або користування загальними предметами особистої гігієни.

Види ангіни

Хвороба може бути катаральною, лакунарною, фолікулярною, некротичною. Найлегшою є катаральна, а найбільш важкою - некротична. Розглянемо докладно, яка буває ангіна:

  • Катаральна ангіна - поверхневе ураження гланд і помірні ознаки інтоксикації, температура до 38 градусів, зміни в крові незначні. При огляді горла виявляється яскрава гіперемія, що охоплює задню стінку глотки, тверде і м'яке піднебіння. Збільшуються мигдалини переважно за рахунок набряклості та інфільтрації.
  • Лакунарна і фолікулярна ангіна. Дані види ангіни мають схожі симптоми і часто розвиваються одночасно: супроводжуються температурою до 39-40 градусів, явно виражені ознаки інтоксикації
  • Фібринозна ангіна - характеризується наявністю білувато-жовтого фібринозного нальоту на мигдалинах, спостерігається регіонарний лімфаденіт. Необхідно відзначити таку особливість даного різновиду ангіни - у дітей з сильно ослабленим імунітетом вона виникає частіше. Це захворювання може стати результатом лакунарної ангіни або розвинутися самостійно.
  • Флегмонозна ангіна - гнійне розплавлення ділянки мигдалини. В основному схильні люди у віковому проміжку від 15 до 40 років. Мигдалина гіперемована, збільшена, при пальпації виникає хворобливість. Горло при розмові і ковтанні болить сильно, яскраво виражені ознаки інтоксикації. Температура у хворого підвищується до вселяючого тривогу рівня 39-40 градусів.
  • Некротична ангіна. В даному випадку загальна і місцева симптоматика носять більш виражений характер, ніж при вищеописаних формах. У пацієнта спостерігаються: стійкий гарячковий стан, ознаки сплутаності свідомості, постійна блювота. На мигдалинах виявляється наліт з поритою поверхнею. Її колір може бути сіруватим або зеленувато-жовтим. Уражені ділянки нерідко просочуються фібрином, тобто стають щільними.

Причини ангіни

Основною причиною ангіни є різні віруси, іноді це можуть бути бактерії, з яких гемолітичний стрептокок зустрічається в 80% випадків. При вторинній формі ангіни причинами можуть бути інфекційні захворювання і захворювання крові: скарлатина, кір, мононуклеоз, дифтерія, сифіліс, агранулоцитоз і лейкоз.

Ангіна передається повітряно-крапельним шляхом, через їжу і воду, а також при спілкуванні і контакті з хворою людиною. Найчастіше захворювання зустрічається в сиру і холодну пору року, восени або взимку. Ангіна може бути наслідком переохолодження при слабкому імунітеті та інших захворюваннях. Причинами ангіни можуть бути захворювання зубів, карієс і інфекції в ротовій порожнині.

Симптоми ангіни

Ангіна проявляється гостро наступними симптомами:

  • сильна м'язова слабкість;
  • різкий біль в горлі при ковтанні і розмові;
  • висока температура, яка може доходити до 40 градусів при важких формах захворювання;
  • головний біль;
  • збільшення мигдаликів, характерний білий наліт;
  • сильне почервоніння слизової оболонки горла і мигдаликів.

Перші симптоми ангіни легко прийняти за застуду або грип, але вона протікає важче. При ангіні мигдалики відразу збільшуються, біль в горлі може тривати цілий тиждень, тому її легко визначити. Дуже важливо відразу почати лікування, так як це захворювання небезпечне різними ускладненнями. Одним з них є паратонзилярний абсцес. У хворого може виникнути різкий біль в горлі, який постійно зростає. Через 2-3 дні людина не може ковтати, підвищується температура, слиновиділення стає рясним. Під час ковтання через сильний набряк м'якого піднебіння їжа може потрапити в носоглотку і ніс. Дихальні проходи практично перекриваються і хворий може задихнутися.

Діагностикою ангіни повинен займатися тільки лікар. Як правило, він призначає ларингоскопію, але при необхідності, можуть знадобиться і додаткові аналізи: аналіз крові і бактеріоскопічне дослідження мазків із зіву і носа.

Лікування ангіни

При цьому захворюванні терапія повинна бути комплексною. Її основою є повний спокій в умовах постільного режиму. Навіть при грамотному медикаментозному лікуванні без постільного режиму вірусний тонзиліт може дати ускладнення, при яких знадобляться набагато більш радикальні і дорогі методи впливу.

Що стосується харчування, то краще відмовитися на час хвороби від важких і солодких страв. Деякі з них дратують горло, їх перетравлення вимагає від організму додаткових сил.

Рясне пиття допоможе організму впоратися з інфекцією набагато швидше. При цьому токсини будуть виводитися разом з сечею.

Проведення регулярного полоскання горла здатне в максимально швидкі терміни вивести інфекцію з організму і зменшити біль. У цьому питанні головне дотримуватися стабільності.

Антигістамінні і протизапальні засоби призначаються, щоб зменшити набряклість і болючість в горлі, а також пом'якшити загальні токсичні прояви.

Деякі форми ангіни вимагають оперативного втручання, так як хворий може задихнутися або інфекція поширюється в інші органи. В такому випадку проводиться повне або часткове видалення уражених мигдаликів і гною. Хворий відновлюється в лікарні. Після операції необхідно обмежити фізичні навантаження, берегтися від переохолоджень, зміцнювати імунітет і здоров'я.

Ускладнення після ангіни

При такому захворюванні, як ангіна, лікування відповідно до рекомендацій лікаря - це гарантія того, що хвороба не спровокує розвиток більш серйозних патологій. На практиці багато людей приходять до лікаря вже тоді, коли стає неможливим відвертатися від наслідків викликаного вірусами тонзиліту.

Всякий запальний процес в області горла таїть в собі потенційну загрозу, навіть якщо перебіг хвороби на перших порах здається легким. Ослаблений вірусом організм не здатний чинити опір бактеріальним інфекціям (стафілококу, стрептококу, пневмококу). Патогенні процеси в результаті цього поширюються на органи, які знаходяться не тільки поблизу гортані, а й далеко від цієї зони.

Ангіна може викликати запалення в області середнього вуха і привушної слинної залози. Потрапляючи в лімфу та кров, інфекція в ряді випадків вражає суглоби, печінку чи нирки.

Профілактика ангіни

Профілактика ангіни спрямована на загальне зміцнення організму та вилучення певних інфекцій, що провокують захворювання. Вона вимагає комплексного підходу:

  • Підтримка особистої гігієни. Під час хвороби хворому необхідно користуватися окремим рушником, туалетним приладдям та посудом.
  • При ангіні хворого потрібно ізолювати від інших членів сім'ї та людей. У кімнаті робити регулярне прибирання.
  • Підтримка правильного харчування. Воно повинно бути корисним, поживним, містити вітаміни і мінерали.
  • Регулярний огляд і лікування гельмінтозів, а також всіх джерел хронічної інфекції: карієсу, пієлонефриту, гаймориту, хронічної ангіни, різні гнійні захворювання шкіри.
  • Підтримувати гігієну порожнини рота, проходити огляд у дантиста. При необхідності провести часткове або повне видалення аденоїдів або мигдалин.
  • Загартовування. Найкраще починати загартовування в дитинстві, але його можна проводити в будь-якому віці. Серед методів загартовування виділяють обливання, обтирання, контрастний душ, плавання, ходіння босоніж по камінню і піску. Процес повинен проходити поступово, щоб організм звикав до навантажень. Загартовування можна проводити тільки в здоровому стані.
  • Підвищення рівня імунітету. Необхідно захистити від пошкодження слизові оболонки сухим і теплим повітрям. Не застосовувати часто місцеві антисептики у вигляді спреїв. Холодні напої і продукти вживати можна, тільки в невеликих кількостях, щоб слизова звикала до низьких температур. Потрібно підвищувати захисні сили організму. Для цього можна записатися до імунолога який призначить прийом препаратів, що стимулюють клітинний і гуморальний імунітет, імуномодулятори бактеріального походження, комплекс вітамінів.

Профілактика ускладнень

З урахуванням того, які ускладнення можуть бути після ангіни, необхідність продуманих профілактичних заходів стає очевидною. Дотримання декількох простих рекомендацій дозволить запобігти тяжким наслідкам для здоров'я. Отже, як уникнути ускладнень після ангіни?

  • Дотримуватися постільного режиму потрібно, поки остаточно не піде симптоматика з боку ротоглотки, навіть якщо температура знаходиться в межах норми.
  • Місцеве лікування, спрямоване на усунення проявів хвороби, має включати в себе змазування уражених мигдаликів і полоскання.
  • Після перенесеної ангіни слід деякий час утримуватися від сильної фізичної активності, намагатися не переохолоджуватися.

Дуже важливо дотримуватися рекомендацій щодо режиму і харчування, які дає лікар. Він повинен пояснити, які ускладнення бувають після ангіни і як їх уникнути.

 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

27. 09.22 Лекція до теми : Черевний тиф. Паратиф А іБ. Шигельози.

28.11.22 Лекція Менінгококова інфекція

05.12.22 Лекція Дифтерія