17. 10 22 Лекція на тему: Холера
Холера! Що це таке та як від неї вберегтися
Як проявляється і передається, де зустрічається
холера, лабораторний моніторинг збудника та заходи з профілактики захворювання
Холера – це гостре кишкове інфекційне захворювання,
яке представляє особливу небезпеку життю і здоров’ю людей з тієї причини, що
може нестримно поширюватися, охоплюючи великі групи людей та маючи без
належного лікування велику вірогідність розвитку летальних результатів.
Як проявляється і передається холера
викликається бактерією, так званим холерним вібріоном
(V.cholerae). Виникнення більшості епідемій чітко пов’язані з водним фактором
передачі збудника інфекції, однак поширенню хвороби в побутових умовах також
сприяє пряме забруднення їжі інфікованими фекаліями. Можливий контактно-побутовий
шлях передачі збудника інфекції, наприклад, через забруднені руки.
Інкубаційний період (між попаданням в організм
заражених харчових продуктів або води і появою перших клінічних симптомів) у
хворого складає від кількох годин до 5 діб, в середньому 1-2 дні. Джерелом
інфекції є тільки людина.
У зовнішньому середовищі, зокрема на харчових
продуктах, холерні вібріони виживають до 2-5 днів. На овочах, що зрощуються на
відкритому ґрунті, при сонячному світлі вони гинуть через 8 годин. Тривалий
термін холерні вібріони виживають у відкритих водоймищах із середньою
температурою води +170C та вище.
Холера вражає як дітей, так і дорослих. Вона
характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту з виникненням
багаторазових проносу та блювання,
внаслідок яких розвивається значне обезводнення
організму. Хвороба за відсутності своєчасного лікування може за декілька годин
призводити до смерті.
У багатьох людей може і не бути ніяких симптомів, хоча
впродовж 1-10 днів після інфікування V. cholerae в їх фекаліях є присутніми
бактерії, які поступаючи назад в довкілля становлять потенційний ризик для
інших людей та розповсюдження захворювання.
Де захворювання зустрічається
Розрізняють ендемічне та епідемічне поширення хвороби.
Ендемічний по холері район – це територія, в якому підтверджені випадки
виявлялися впродовж трьох останніх років і є фактичні дані, що підтверджують
місцеву передачу захворювання (тобто, випадки не завезені звідки-небудь
ззовні). Спалах або епідемія може виникнути як в ендемічних країнах, так і в тих,
де холера не виникає регулярно.
Хвороба має особливо стрімке поширення у країнах з
проблемами забезпечення якісною питною водою, низьким рівнем
санітарно-гігієнічного благоустрою, медичного обслуговування та гігієнічних
знань населення. На світовому рівні заходи щодо попередження розповсюдження
холери передбачені Міжнародними медико-санітарними правилами.
На теперішній час у світі триває сьома пандемія
холери. Це інфекційне захворювання залишається глобальною загрозою для
громадського здоров’я.
За даними Європейського центру профілактики та
контролю захворювань зареєстровані спалахи холери з новими випадками у 2021
році в Азії (Бангладеш, Йемен, Індія), Африці (Демократична Республіка Конго,
Ефіопія, Мозамбік, Нігерія, Сомалі), а також ендемічними територіями в Америці
є Гаїті (останні випадки зареєстровані у 2019 році) та Домініканська Республіка
(останні випадки – у 2020 році).
Щороку реєструються завізні випадки холери в країнах
Європейського регіону: 2012 рік – 18 випадків, 2013 рік – 9 вип., 2014 рік – 12
вип., 2015 рік – 24 вип., 2016 рік – 23 вип., 2017 рік – 17вип., 2018 рік – 26
вип. Так в 2012-2018 роках випадки холери реєструвались в Великобританії,
Німеччині, Франції, Іспанії, Бельгії, Швеції, Данії, Норвегії, Австрії, Чехії
В Україні, за останні 27 років, найбільша кількість
випадків захворювання на холеру реєструвалась в 1994 році (845 випадків) та
1995 році (548 випадків).
Разом з тим, активні міжнародні зв’язки та інтенсивне
транспортне сполучення не виключають завезення холери і на територію
Дніпропетровської області, а оптимальні природно-кліматичні умови у літній
період часу в регіоні не виключають циркуляцію збудника цієї небезпечної
хвороби в навколишньому середовищі.
Що необхідно для запобігання захворювання на холеру
·
Дотримуватись правил особистої гігієни.
·
Вживати тільки гарантовано безпечну воду і напої.
·
Для пиття, миття посуду, овочів, фруктів, ягід тощо
використовувати воду лише з перевірених безпечних вододжерел.
·
Не використовувати в їжу харчові продукти, якість яких
викликає сумнів.
·
Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень,
так як вони можуть механічним шляхом переносити збудники інфекційних хвороб.
·
Уникати відпочинку у невстановлених місцях.
·
Під час купання у водоймищах при купанні у відкритих
водоймах (море, річки, ставки) старатись не заковтувати воду.
·
Не купувати на стихійних ринках або з рук у приватних
осіб, наприклад на пляжах оздоровчої зони, будь-які морепродукти, в’ялену рибу
та страви, що швидко псуються.
·
Уникати контактів з особами, які мають ознаки
інфекційних кишкових захворювань.
Особам, що виїжджають у країни, в яких неблагополучна
епідемічна ситуація з холери, необхідно особливо слідкувати за дотриманням цих
правил. Якщо протягом п’яти днів після повернення з таких країн у людини
виникли прояви шлунково-кишкових розладів, необхідно негайно звернутися до
сімейного лікаря. Самолікування може призвести до найтяжчих ускладнень та
наслідків для здоров’я людини.
Source: http://www.dolc.dp.ua/wpress/?p=6405
Комментарии
Отправить комментарий